Onglet med spinat, rösti og rødvinssauce

Tournados uden fedtmarmorering og absolut uden smag. Det er vanvittigt, overhovedet at sælge det tilden pris. Den reele værdi er omkring 10 kr.

Tournados uden fedtmarmorering og absolut uden smag. Det er vanvittigt, overhovedet at sælge det til den pris. Den reele værdi er omkring 10 kr.

Sæson: Hele året.

Der bliver solgt så meget ufattelig ringe, og ikke mindst dyrt kød i Danmark at det er en skændsel. Når nu produktion af okse og kalvekød er så stor en belasting for miljøet, som det rent faktisk er, kunne man i det mindste anstrenge sig bare lidt for at købe så godt kød som muligt, og så lade alt det andet være. Jeg ville elske hvis supermarkederne ikke kunne sælge ringe kød mere!!

En udskæring jeg aldrig har set i et dansk supermarked er udskæringen med det lidet flatterende navn: nyretapper. Det hedder også onglet, og det kunne godt være at det sku promoveres under det navn i stedet. At den ikke er en fast del af kølemontren i supermarkedet ligger udover min fatteevne. Det har intet med indmad at gøre, det er et reelt stykke kød, der er meget smag i. Mere end entrecote og rib eye, men ikke helt så mørt. Dog mere mørt og saftigt end 80 % af det kød der ellers sælges. Brødrene Price har haft udskæringen med i et program, og der troede jeg faktisk det ville blive mere tilgængeligt, men det er ikke sket. Man skal til slagteren og spørge efter det. Og det skal man unde sig selv at prøve!

En sidste lille ting jeg vil nævne, er at det er en udbredt misforståelse, at man kan købe en billig rødvin til madlavning. Maden kommer til at smage derefter. Det behøver ikke være en Saint-Émilion til 300 kr, men den skal smage af noget.


 

Ingredienser: (4 pers)

 • 6-800 gr ongletIMG_7041
 • 3-4 hvidløgsfed
 • ½ l okse eller kalvefond
 • ½ flaske god rødvin
 • 1 skalotteløg
 • 1 kg bagekartofler
 • 100 gr valnødder
 • 3 stilke rosmarin
 • 1 fed hvidløg
 • ½ dl balsamico
 • 125 gr smør
 • 500 gr frisk babyspinat
 • 1/4 revet muskatnød

 

Fremgangsmåde:

Lav saucen først. Det kan man gøre flere dage i forvejen hvis det skulle være. Hak 1 skalotteløg fint, og steg det i lidt smør i en gryde. Hæld balsamicoeddike på og reducer til en sirup, og hæld så fond og rødvin i gryden og reducer til der kun er 1/4 tilbage. Det tager lang tid, så vær tålmodig!

Pisk 100 gr kold smør i saucen til den er jævnet lidt. Hvis man synes den er for tynd kan man røre en lille smørbolle i. Altså smør og mel blandet sammen til en lille bolle. Det skal dog ikke være ret meget, den skal ikke være sovsetyk. Smag til med salt og peber.

Skræl og riv kartoflerne på et rivejern, og vrid al vandet ud af dem i et viskestykke. Knus valnødderne i hånden til mindre stykker, og hak rosmarinen fint og kom ned til de revet kartofler. Giv dem et skud salt og peber og bland det godt sammen. Læg kartoflerne på en pande med smør eller olie, og steg dem til der er brune og gennemstegt. Pres ned på kartoflerne med en knivspartel eller lign så de bliver presset sammen til en rösti. De skal ligne en tyk pandekage. De skal have ca 5-6 min på hver side ved middel varme, afhængig af tykkelsen. Hvis den stadig er lidt rå i midten kan du komme den i ovnen, så den ikke brænder på.

Skyl spinaten, steg den til den falder sammen, og tilsæt finthakket hvidløg og muskatnød. Lad spinaten blive på panden til noget af vandet er fordampet, og ja så skal der salt og peber i.

Onglet har en stor sene i midten, men den steger jeg med.

Onglet har en stor sene i midten, men den steger jeg med.

Brun kødet af på en glohed pande, til det har fået godt med farve på begge sider, krydr godt med salt og peber, og steg det i ovnen i ca 15 min ved 200 gr. Kom gerne lidt hvidløg og rosmarin i bradepanden til kødet når det steger. Lad kødet hvile i min. 10 minutter inden det skære i skiver. Se note nedenfor.

Server med et glas rødvin magen til den der er brugt i saucen.

Note: Bed slagteren om at pudse kødet af for dig, hvis du er i tvivl om hvordan man gør. Der sidder en stor sene midt i kødet, og den steger jeg altså med. Den er nem at skære fra på tallerkenen, og det er nemmere at stege et stort stykke kød, fremfor to tynde strimler af kød. HVIS slagteren fjerner senen, skal kødet kun have 6-7 min på panden, og ikke i ovnen.

 

 

 


 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *