Nakkesteg af frilandsgris med panzanella og sprøde kartofler

I Toscana kam man få vildtsvin i alverdens udskæringer, men i Danmark er det lidt sværere, så derfor vælg en øko eller frilandsgris fra en slagter. Irma har også nakkesteg. Det er vigtigt at pointere, at det IKKE er nakkekam eller ribbensteg, selvom udskæringen sagtens ville kunne bruges til flæskesteg til jul også.

Det er den udskæring man laver nakkekoteletter af, og der er sværen bundet på, den sidder ikke fast på kødet. Man kan også godt bare købe en hel nakkefilet som steg uden svær, men det er jo lækkert med svær. Og så skal det altså være øko eller friland. Det smager bare 100 gange bedre!

Sæson: Sommer og tidligt efterår

 

Ingredienser (4 pers)

1,5-2 kg nakkefilet med svær

1 bdt rosmarin

4 store fed hvidløg

1 citron

1 brød (il fornaio)

500 gr san marzano eller anden god tomat (Hvis du har tomater i haven, ville det være helt oplagt at bruge dem)

Ekstra jomfruolivenolie

1 bdt basilikum

Balsamico eddike

1 spsk kapers

1 lille rødløg

Havsalt og peber

 

Fremgangsmåde:

Skyl rosmarinen og hak den fint med hvidløg, revet citronskal og havsalt, og kom det op i en lille skål.

Med spidsen af en skarp kniv prikkes der huller i kødet,( ca 3 cm ind), sådan at der dannes små lommer i kødet, man kan fylde rosmarin, citron og hvidløgsblandingen ind i. Lav 10-15 huller.

Spred resten af blandingen ud på et stort skærebræt, smør olie ud på hele stegen, og rul den i resten af rosmarin blandingen på skærebrættet, til stegen har fået noget på alle sider.

Stegen sættes i ovnen ved 180 gr varmluft i 1,5-2 timer.

Traditionelt bruger man daggammelt brød, dvs tørt brød, som man udbløder i vand. Men jeg kan godt lide at lave croutoner af brødet i stedet for.

Skær brødet ud i tern på ca 2×2 cm, læg det op i et bradepande, og hæld olie ud over. Stik det evt noget hvidløg. Sæt dem i ovnen i 15-20 min, til de er sprøde og har fået farve. De kan sagtens være i ovnen samtidig med stegen, når det er varmluft.

Skær tomaterne ud i kvarte, læg dem op i en si eller et dørslag, og drys en teskefuld salt over dem, så de smider lidt væske. Sæt en skål under sien til at fange væden. Lad dem stå min. 30 min.

Når croutonerne er færdige og kølet lidt af, lægges de op i en stor skål, og tomater + det væde der er løbet fra, hældes op til brødet. Bland brød og tomater, mens du klemmer det hele samme med hænderne. Jo mere tomatsaft du kan klemme ind i brødet, jo bedre er det. Det er ikke synderlig kønt, men det smager godt 🙂 .

Lad tomater og brød stå et kvarters tid så brødet kan suge endnu mere tomat til sig.

Skær løget i tynde ringe og kom op i skålen sammen med kapers og hele basilikumblade (hold lidt igen til at pynte salaten med). Lav en blanding af 1/3 eddike og 2/3 olie og hæld over. Bland det hele rundt, og smag til med salt og peber, og panzanellaen er klar.

Når kødet er færdigt, skal det hvile i min. 20 min, skæres ud, og så er det klar til servering. Pynt panzanellaen af med nogle basilikumblade og server med sprøde kartofler. Få opskriften her.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *