Gardasøen

Gardasøen ligger i 3 regioner og er Italiens største sø. I den sydlige ende af søen er landskabet næsten fladt, dog kan man bare tage et kig ud over søen, og man vil kunne se bjergtinderne rejse sig over søen længere mod nord.

Det er et utrolig smukt område, og det er et populært feriemål, her er rigtig mange turister, specielt tyskere. Men det er heller ikke langt fra Tyskland. Bor man i den sydlige del, behøver der ikke være meget mere end 3-4 timers kørsel. 

Byerne omkring søen er små, og i højsæsonen må byerne blive mangedoblet i indbyggertal, for der er tusindevis af hoteller rundt om søen. Jeg var der med min kæreste i 2016, og trods alt for mange tyskere, og restauranter med menukort på tysk, ja sågar tysk mad, så var det en rigtig god ferie.

Restauranten på hotellet kunne ikke have ligget bedre, og så var maden tilmed rigtig god

Vi boede et stykke over søen på et hotel med fantastisk udsigt, og til vores store glæde og overraskelse havde hotellet en god restaurant, så god at vi spiste der 4 aftener ud af 7, hvilket er noget vi ellers aldrig gør. Hoteller plejer ikke at have særlig gode restauranter, med mindre man vælger et luksushotel.

Menukortet var domineret af pasta og fisk og skaldyr, og vi nåede faktisk det meste på menukortet. Det var simpel og forholdsvis billig mad.

Der var en ret med muslinger, og gardasøen har masser af dem, selvom det er en ferskvandssø, som var himmelsk. Den bestilte vi 2 gange!

 

 

 

Gardasøen har også strande som er værd at besøge, og badevandet er rigtig lækkert allerede fra maj måned. Hvis man får kuller af alle de mennesker der besøger søen hvert år, kan man tage en tur længere op i bjergene nord for søen, hvor der er mere stille og hvor der er et utroligt smukt bjerglandskab.

Gardasøen har noget lækkert badevand, og at ligge på stranden med den udsigt, er det rene luksus.

Eller man kan tage en tur til Verona, hvor Shakespeares Romeo og Julie foregår, måske ind og høre opera i Veronas berømte amfiteater. Det kan man gøre hver dag, hele sommeren.

Det gjorde vi dog ikke, opera stod ikke lige øverst på ønskelisten, men byen er ret flot, den er på UNESCOs verdensarvsliste, og er derfor også et besøg værd. Vi brugte istedet mere tid på en vingård i nærheden af Verona. Valpolicella, dalen med de dybe kældre, ligger nemlig lige uden for byen, og er man i Veneto-regionen skal man altså ind og smage et glas vin i området. De er kendt for Amaronen specielt, og biproduktet fra Amaronen, nemlig Ripassoen.

Venedig ligger et stykke væk fra Gardasøen, ca 2,5 time (alt efter hvor ved søen man bor), men har man lyst til at se den, er det ikke værre end man kan tage en endagstur længere mod øst og se Venedig.

Gastronomien nær Gardasøen er selvfølgelig præget af fisk og skaldyr, men ellers ligger den som sagt i 3 regioner, så der er lidt at tage af. Mod vest ligger Lombardiet, der specielt er kendt for risottoen, panettone brødet der laves med syltet appelsinskal og sultanarosiner, Grana padana osten, der minder om parmesan, Gorgonzola osten, og de tørrede og saltede fisk bla ved Gardasøen. 

Mod nord ligger Trentino-Alto Adige, som faktisk er 2 regioner, men omtales som 1. Vi kørte en tur rundt i noget af regionen, som stort set kun består af bjerge. Regionen har ikke rigtig nogen speciel gastronomisk betydning, men der bliver lavet masser af vine, både rød og hvid. Det er tæt på Schweiz og Østrig i den italienske del af Tirol. Oste og forskellige former for tørret og røget kød er populært. Bla speck, som netop er tørret og røget, er fra denne region. Det er lidt en blanding af lufttørret skinke og bacon.

Trentino-Alto Adige. Der er masser af udflugtsmuligheder nord for Gardasøen, i et bjergrigt område, lidt væk fra alle turisterne. Søen her hedder lago di tenno. Badevandet er lækkert, men det er koldt. sikkert ikke meget mere end 15-16 gr om sommeren.

Mod syd og øst ligger Veneto med bla Venedig og vinregionen Valpolicella. Og rent gastronomisk noget større region end Trentino-Alto Adige. Regionen har Italiens største miljømeæssige diversitet, der er søer, kyst ud mod havet, bjerge, bakker og flade sletter, og gastronomien er lige så mangfoldig. 

Venedig er hovedattraktionen i regionen, og gastronomisk har de, de mest kendte retter. Scampi fritti, (friteret jomfruhummer), carpaccio, sarde in saor, tiramisu, drinken bellini med fersken og prosecco, som der i øvrigt produceres masser af i Veneto og den hvide polenta, for bare at nævne nogen. 

Lagunen i Venedig er rig på fisk og skaldyr

Lagunen ved Venedig er fyldt med fisk og skaldyr og det meste bliver brugt.Pastaret med blæksputtens blæk er en hyppig serveret ret i Venedig, ligesom broeto, som i al sin enkelthed er kogte fisk der lige er trukket op af vandet, serveret alene eller med polenta

Inde i landet, væk fra kysten er specielt ænder, gæs, og høns i høj kurs. Pasta med indmad fra fuglene i en ravioli kaldet casunziei, er populært, ligesom pastatypen bigoli med ansjoser og løg, eller med indmad. 

Bønner, svampe, krydderurter og vildt, er også tilgængeligt i regionens bjergrige områder, og selvfølgelig ingen italiensk region uden sine egne oste specialiteter. Her specielt i Asiago provinsen, med oste som måske ikke klinger så velkendt for alle,  såsom montasio eller asiago, som er blevet lavet i mere end 1000 år på den egn. Først af fåremælk, sidenhen af komælk. 

Så en ferie til Gardasøen kan bestemt anbefales, selv i dårlig vejr er der masser af udflugtsmuligheder, og gastronomisk er der masser af ting at købe og ikke mindst smage på.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *