Rimmet torsk med jomfruhummertater og syltet glaskål

(Sæson: Hele året)

Som retten antyder er det ikke det billigste mad i verden, men det smager så godt at det er en ret man vil vende tilbage til igen og igen. Frosne jomfruhummere kan ligeså godt bruges som friske, og de er en hel del billigere. Selvfølgelig er friske de bedste, men de koster også 4 gange så meget. Torsken skal dog være så frisk som muligt!

De fleste elementer i retten skal laves min. 2 dage i forvejen, så på dagen den skal serveres er det bare at anrette tallerkenen, og den er klar til servering på 10 min.

 

Ingredienser: (4 pers)

TORSK:

300 gr torskeloin

1 spsk salt

1/2 spsk sukker

1 bdt dild (skyllet)

skal af 1/2 øko citron

 

TATAR:

12 stk frosne jomfruhummere eller 8 friske i en god størrelse

1 stort æble

2 stk blegselleri

1 bdt purløg

saft af 1 citron

peberrod (så meget eller lidt man ønsker)

2 past. æggeblommer

ca 200 ml rapsolie

 

SYLTET GLASKÅL:

1 glaskål

1 dl lageredike

1 dl vand

1 dl sukker

 

Krydderurter til anretning (feks kørvel, tallerkensmækker eller dild)

 

Fremgangsmåde:

Bland salt, sukker, revet citronskal og hakket dild sammen, og drys over torsken. Pak torsken ind i film, og læg på køl i 1 døgn, og derefter i fryseren i 24 timer.

Torsken tages ud af fryseren 2-3 timer før servering og opbevares ved stuetemperatur. Man kan også tø den op i køleskabet med det tager længere tid, og det gør faktisk ikke noget den er lidt frossen, når den skal skæres i tynde skiver, det gør det nemmere.

Tatar 1.del:

Hvis du bruger frosne jomfruhummere så tø dem op i køleskabet så de er optøet til dagen før servering. De optøede haler tages fra kroppen, og halekødet pilles fra skallerne, drysses med ca en tsk salt, og kommes i film og i køleskabet til dagen efter. Husk at pille den lille tarmstreng ud af halerne.

Mayo til tataren:

Først skal der laves en jomfruhummerolie til mayoen. Skallerne fra kroppen og halerne steges ved hård varme i lidt af olien, indtil vandet fra jomfruhummerne er kogt væk,(der er en del mere vand i frosne jomfruhummere, end der er i friske) mens det knuses og hakkes med en grydeske. Det er vigtigt at vandet koger helt væk, for ellers bliver mayoen for tynd.

Hæld al olien op i gryden, og lad olien simre ved svag varme, sammen med skallerne i ca 20 min. Tag gryden af blusset, og lad olien køle af til stuetemperatur med skallerne i. Si olien fra skallerne, og sæt den på køl i min 4 timer. Det kan med fordel gøres dagen før.

Når olien er kold, piskes æggeblommerne med citronsaft, salt og peber, og olien tilsættes langsomt til man har en mayonaise. Smag mayoen til med salt, hvis den mangler hummersmag.

Syltet glaskål:

Min 2 dage inden serveringen koges sukkeret med vand og eddike til sukkeret er opløst. Sæt blandingen på køl til dagen efter.

Glaskål skæres ud i kugler med et parisiennejern eller den form man nu ønsker.  Feks kan de skæres tyndt og stikkes ud til runde skiver.

Læg glaskålen op i eddikkelagen og lad den trække i min 6 timer, og gerne natten over.

 

Tatar 2.del:

Hak jomfruhummerkødet fint og kom det op i en skål, med æble og selleri såret i små tern, samt finthakket purløg, revet peberrod og citronsaft. Tilsæt jomfruhummermayoen og rør rundt til det samler sig. Smag til med salt og peber. Sæt på køl indtil anretning.

Anretning:

Læg tyndt skåret skiver af torsk på en stor tallerken og og læg forsigtig tataren oven på torsken. Placer den syltede glaskål rundt om og pluk lidt krydderurter ovenpå. Server med et godt brød.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *