Okse og kalvefond

Det er ikke hver uge man gider og stå og lave en fond fra bunden, men mindre man er uhyre entusiastisk. Man kan efterhånden købe gode fonder og bouilloner i supermarkederne, bla urtekram laver nogle gode. Hos mange slagtere kan man også købe færdiglavede fonder, enten på frost eller på køl. Men en gang imellem, når den skal have lidt gas, så er det sjovt at stå og nørkle med en hel dag. Men når du endelig laver det, så lav meget, for det kan fryses nemt, og holder sig snildt 10-12 måneder i fryseren.

fond 2

Ingredienser:

  • 6 kg Kalve eller okseben
  • 1 kg gulerødder
  • 1 bundt blegselleri
  • 1 kg løg
  • 2 hele hvidløg
  • 1 stort knoldselleri eller anden hvid rodfrugt.
  • laurbærblade
  • sorte peberkorn
  • 1 bundt bredbladet persille
  • 1 bundt timian
  • 250 gr røget bacon eller spæk.

 

Fremgangsmåde:

Skær løg og grøntsager groft ud, og del hvidløgene i halv. Brun dem sammen med oksebenene i ovnen ved 225 gr, til det hele har fået farve. Det gør ikke noget at noget af det bliver lidt sort, bare ikke alt for meget.

grønt

Hæld det derefter op i en stor gryde, sammen med timian, persille, peberkorn og laurbærblade, og hæld vand på til det lige dækker.

Sku op på max, og når det koger så skru ned igen så det bare står og simrer. Skum overfladen for urenheder den første time. Nu skal det stå og passe sig selv de næste 8-10 timer ved lavt blus. Sørg for der er små bobler der pipler op en gang imellem så du ved der sker noget.

Når fonden har kogt færdig, si den og smid ben og grøntsager ud, der er ikke mere smag i dem. Skum fonden af for fedt og kog fonden ind til 1/4, og lad den køle af. Pga gelatinen i benene, er den sandsynligvis helt stiv. Og så ved du at du har kogt den nok ned.

fond 4

Skum af for fedt

Note: Hvis du vil lave en lys fond, lader du bare være med at brune det i ovnen først, men hælder vand direkte på. Du kan også lave en mørk og lys fond på fjerkræ på samme måde. Det skal dog kun simre i 2-3 timer. Grøntsagsfond skal simre i ca 30 min, så er al smagen hevet ud af dem. Fiskefonder skal koge i 20-25 min. Koger de længere trækker man nogle bitterstoffer ud af fisken, og så er den uspiselig.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *