Toscana

TOSCANA

Toscana er en af mest populære feriedestinationer i Italien, og køkkenet er verdensberømt for dets simpelthed og velsmag. Regionen sammenligner jeg altid med Provence, samme klima og miljø, der kan blive meget varmt begge steder, der er både fladland og små bjerge, og gastronomien hører til blandt det mest kendte i verden, rustikt og simpelt. Toscana har også en kystlinie, hvor der selvfølgelig bliver tilberedt masser af fisk, bla en berømt fiskesuppe fra Livorno.

Der er diverse pølser og skinker, bla salsicchia varianten bardiccio, der ligesom finocchiona pølsen er fyldt med tørret fennikel, som iøvrigt er en flittig brugt grøntsag i Toscana.. Vildtsvin er en populær spise, og den laves der også skinker og pølser af  i massevis. Pasta ragu, som faktisk bedst kan betegnes som vores version af bolognese, er lavet på vildtsvin, og er altså noget helt andet end vores adopterede version. 

Kødet fylder i det hele taget en del, og Firenze er kendt for sin bistecca alla Fiorentina, som basically er en kæmpe steak, der er vendt på en grillpande og ikke meget mere end det. 

Svampe, og især trøfler fås også mange steder, og så selvfølgelig grøntsagerne, bønnerne (såsom borlotti), og krydderurterne, specielt timian og rosmarin, som har en enorm betydning for landkøkkenet, og bliver brugt i de mest fantasifulde retter man kan forestille sig. Jeg vil til en hver tid kunne argumentere for at fattige bønder i Italien får langt bedre mad, end de fleste danskere gør til dagligt. 

Grøntsagstærter, supper og den fremragende salat panzanella er fra det man kalder fattigmandskøkkenet, men det smager altid fantastisk. Panzanella er daggammelt brød med tomater, olivenolie (som der selvfølgelig er masser af i Toscana i virkelig høj kvalitet) og lidt løg, og det smager vidunderligt. Ingredienserne går igen i suppen papa al pomodoro. 

Brødet i Toscana er kendt, bla fordi man ikke, traditionelt set, kommer salt i dejen. Og så for de berømte crostini, som er grillet brød med diverse slags fyld ovenpå. Det kan være oliventapanade, funghi (svampe), tomater og basilikum, eller kyllingelever blendet med salvie, hvidløg og ansjos (Crostini di fegatini)

Markederne i Toscana bugner af grøntsager, skinker, pølser, udskæringer af kød man aldrig ser i Danmark, vildsvin, og friske krydderurter, og jeg kan slet ikke styre mig når jeg er sådan et sted. Jeg vil have det hele! Det er også grunden til at jeg vil bo et sted med køkken når jeg er på ferie i Italien, for kan slet ikke lade være med at blive inspireret af det der er på markederne, og vil lave mad af det hele, men når langt fra det halve. 

Det søde køkken fylder, ligesom resten af Italien, ikke det helt store i forhold til hvor mange salte retter der er. Toscana har dog hovedsagelig 2 søde sager der er endog meget kendt. Cantuccini som er lidt tør, hård småkage med mandler man dypper i sin vin santo. Og så den italienske version af islagkage, Zucotto, som består af en kakao-kagebund med fyld af 2-3 slags is, likør, cocktailbær og syltet appelsinskal. Lidt specielt, men jeg kan godt lide det.

Der er masser af muligheder for at overnatte ude på landet i Toscana, feks på et agriturismo, som er et slags hotel der producerer fødevarer, nogen steder også vin, og de laver som regel helt fantastisk hjemmelavet mad. Og dermed en god, og ikke mindst nem måde at smage det lokale køkken på. Selvom man ikke skulle være til den ferieform, så er der på til fleste agriturismo, mulighed for at komme og spise en enkelt aften, og det skal man unde sig selv at prøve. Det er et sikkert hit, mere end at prøve en tilfældig restaurant, man ikke kender. Og så er det billigt, ikke nødvendigvis at bo der, men at spise der. Min kæreste og jeg spiste på et nær Lamporecchio i det nordlige Toscana, og betalte omkring 350 kr for vin, vand og 6 retter. I det hele!

Agriturismo langt ude på landet i Toscana

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *