Ligurien

Strand nær Lerici i Ligurien

Efter min mening er Ligurien en lidt overset region i Italien, og i hvert fald i forhold til Amalfi kysten i regionen Campania som er det foretrukne turistmål for især udenlandske turister. Det minder dog om hinanden. Ligurien er en af de mindste regioner i landet, og består hovedsagelig af bjerge og kyst. Kysten er fyldt med gode strande, bla i Lerici, Finale ligure, Noli og Varigotti for bare at nævne nogen, og så er der i sagens natur en masse fiskerestauranter, men også den berømte pesto genovese kommer herfra. 

Det er dog hovedsageligt fisk og skaldyr, der dominerer regionen og det gør de godt! Der er selvfølgelig de sædvanlige tourist-fælder, og dem røg jeg da også i, da jeg var der, men det var mere et spørgsmål om bekvemmelighed. De ligger tit i centrum af byerne, og når man er ude på seight seeing, orker man ikke altid, at vade hele byen rundt for at finde en god restaurant. Men de er nemme at genkende, de serverer som regel pizza og pasta af den slags man også kan få herhjemme. Så i stedet for det lokale køkken, får man det de fleste forbinder med mad og Italien, og det er ærgerligt, specielt når de ikke engang gider at lave en god pizza. 

Nogen steder i Ligurien skal man gå op og ned af stejle trapper, men der venter så også noget rigtig lækkert badevand. Her det ved en strand i Bergeggi, syd for Savona.

Hovedstaden i Ligurien er Genova, pestoens hjemsted, og der bliver lavet, hvad jeg synes er den bedste version af minestrone-suppe jeg kender. Der er ingen helt fast opskrift på minestrone, den bliver lavet at sommerens grøntsager, og det gør den også i Genova. De tilsætter dog en god klat pesto i suppen, og det er bare prikken over i’et.

Genova er en af Italiens største havnebyer, og hjemsted for Christoffer Columbus. Byens beliggenhed gør naturligvis at fiskeri er den helt store salgsvare i byen, og hvert år holdes der en fiskefestival, en slow food festival som har som mål at bevare kvalitet, og gamle madtraditioner. 

Markederne har selvfølgelig også en central rolle i denne region, som i resten af Italien, bla markedet i La spezia, ikke så langt fra grænsen til Toscana, har et fantastisk dagligt udendørs marked, med stort set alt hjertet begærer. 

Markedet i La spezia

Jeg ville ønske at vi tog ved lære at de markeder der er i sydeuropa. Lokale producenter der sælger deres varer direkte til kunderne, til en pris hvor alle kan være med. I Danmark har vi efterhånden også fået nogle madmarkeder, bla i København og Århus, men de er alt for dyre. Torvehallerne i København startede med ideen om lokale producenter fra primært sjælland og Lolland/Falster, skulle sælge danske varer fra deres gårde og mejerier, men det løb hurtigt ud i sandet.

Vi har åbenbart en eller anden ide om at gode varer skal være for folk med pengepungen i orden, og det er mere blevet en trend, et sted man gerne vil ses, end det egentlig er blevet et marked hvor både kunder og lokale producenter får noget ud af det. 

Vi har så utrolig mange gode råvarer, og producenter herhjemme, at det burde kunne lade sig gøre, og helst ikke på en dyr, trendy adresse i en af de store byer.

Anyway, så er Ligurien et virkelig dejligt sted, og det er ikke længere end 2 timers kørsel fra Milano. Jeg foretrækker strækningen mellem Savona og Imperia i den nordlige del, der er mange hyggelige byer, og gode strande. Dog er den mest berømte turistattraktion,  i nærheden af La Spezia i den anden ende af regionen. De 5 byer eller Cinque Terre er 5 små byer med pastelfarvede huse, og se dem fra båd nær kysten, er en fantastisk oplevelse. Og turistet! Specielt amerikanske turister. Ligurien et godt og billigere alternativ til Amalfikysten, længere sydpå.

En af de 5 byer i Cinque Terre

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *