Gode råd:

 køkkenudstyr

 

  1. 1. Spis det der er i sæson, gerne så lokalt som muligt. Det er essentielt at have gode råvarer for at lave god mad. Du kan ikke optimere noget der i forvejen er dårligt, det er vigtigt at få slået det fast. Og gode råvarer er ofte det der er i sæson. Lad være med at købe jordbær i marts eller hvide asparges om vinteren. Hvis du har mod på det, kan du forlænge sæsonen ved at sylte og fermentere.. Er du i tvivl om hvornår grøntsager, frugt, og fisk er i sæson, så tag et kig på siden med sæsonvarer øverst på siden.

 

  1. Lad være med at købe dyre råvarer billigt. Hvis du vil lave billig mad så vælg de råvarer der i forvejen er billige. Specielt kød er den store synder her, og du får intet ud af at købe en dyr udskæring billigt, andet end en følelse af spild af dine penge. Hovedreglen er at kød der har en kort tilberedningstid er det dyreste, det der kræver lang tids tilberedning er det billigste, men det er også det med mest smag i.

 

  1. Smag maden til. Det burde sige sig selv, men mange glemmer nødvendigheden af det. Faktisk er det det vigtigste overhovedet når man laver mad, og det kan ikke understreges nok. Der er ikke noget der hedder saltforskrækkelse i et køkken. Der er ikke noget mere ærgerligt, end at stå at bruge tid på en suppe eller sauce og så ikke gide at smage den til med salt og peber. Det forandrer maden og løfter den op på et helt andet niveau. Smag til flere gange for at justere smagen til perfektion.

 

  1. Kog og steg ikke råvarerne i smadder. En god hovedregel er at grøntsager skal serveres med den farve de er født med. Når man steger et stykke kød skal panden være rygende varm før du lægger kødet på, for ellers får man ikke den rette stegeflade. Det samme gælder svampe, som indeholder store mængder vand. Derudover lad svampene være når de er kommet på panden. Mange har en tendens til straks at skulle røre i panden, hvormed man sænker pandens temperatur, med det resultat at svampene afgiver vand, og de begynder at koge og ikke stege.

 

  1. Hav udstyret i orden. Der er kommet ufattelige mængder af køkkenudstyr på banen, som førhen kun blev brugt i de professionelle køkkener, såsom sous vide, sifonflasker, vakuumpakmaskiner osv. Er man en eksperimenterende type, skal jeg ikke være den der vil fraråde at købe køkkenudstyr af den slags, de er sjove og det gør livet i køkkenet lidt nemmere, men det er absolut ikke et must. Med et simpelt basislager når man langt. Knivene er det vigtigste, og det må man ikke spare på. Jeg holder selv meget af Zwilling knive, som er af absolut god kvalitet, men der har alle jo deres egen smag. Det vigtigste er bare at de er skarpe og holder i mange år. Det samme gælder det meste køkkenudstyr, lad være med at købe det billigste.. Det går bare hurtigt i stykker og man ender med at betale mere end man havde gjort hvis man havde valgt større kvalitet fra start af.

 

  1. Drop lightprodukter. Hvis man er på kur eller bare ikke kan lide fed mad og fede produkter så vælg dem fra. At erstatte dem med lightprodukter gør intet for smagen. Find en opskrift med råvarer der ikke feder i stedet for. Desværre er det sådan at fede produkter som eksempelvis fløde og smør kan noget helt specielt, hvad angår smag. Det afrunder smagen og giver retten fylde.